Home Polityka i społeczeństwo Wojsko Polskie: Komunikat Sztabu Generalnego WP (komunikat)

Wojsko Polskie: Komunikat Sztabu Generalnego WP (komunikat)

by Wiadomości Rzeszów
0 comment

Sztab Generalny Wojska Polskiego ogłasza:

Z uwagi na przewidywane pogorszenie warunków hydrologicznych na terenie Podkarpacia, wojska inżynieryjne uruchomiły dodatkową grupę inżynieryjną w tym rejonie.

Grupa ta zostanie utworzona na bazie 18 Pułku Saperów z Niska i będzie dysponować m.in. sześcioma gąsienicowymi pływającymi transporterami samobieżnymi (PTS), które posiadają zdolność poruszania się zarówno po lądzie, jak i w wodzie. Dzięki temu będą idealnym narzędziem do prowadzenia działań ratunkowych w trudnych warunkach.

Grupa będzie miała do dyspozycji 6 łodzi saperskich z silnikami zaburtowymi, piły spalinowe oraz inne drobne wyposażenie ratownicze. Będą oni pozostawać w gotowości do działań ratowniczych w rejonie Podkarpacia przez 12 godzin dziennie.

Do północy dzisiaj, inżynieryjna grupa zadaniowa, utworzona na bazie 3 batalionu inżynieryjnego, przemieści się z Krosna Odrzańskiego do Niska. Grupa zakończyła działanie w województwie lubuskim i teraz kierowana jest do miejsca stałego stacjonowania, będąc także w gotowości do działania na Podkarpaciu. Skład grupy obejmuje zespół ewakuacyjny z trzema PTS, trzema łodziami saperskimi oraz zespół drogowy.

W Nisku będą dwie grupy zadaniowe inżynieryjne z dziewięcioma PTS i dziewięcioma łodziami saperskimi gotowe do pomocy ludności.

Na Podkarpaciu w podwyższonej gotowości pozostają pododdziały 3 Podkarpackiej i 20 Przemyskiej Brygady Wojsk Obrony Terytorialnej.

Komunikaty publikowane w serwisie PAP są bez zmian w treści, dostarczone przez nadawcę, który ponosi odpowiedzialność za ich treść (PAP).


Źródło wiadomości: pap-mediaroom.pl

You may also like

Regionalne informacje z Rzeszowa i okolic.
Lokalny serwis informacyjny.

 

ZP20 Piotr Markowski
office@zp20.pl
+48 733 644 002

Wybrane losowo

Najnowsze Artykuły

Wykorzystujemy pliki cookies.    Polityka Prywatności    Jak wyłączyć pliki cookie
AKCEPTUJĘ